Werkgroep Geluid en Veiligheid

Veel omwonenden van de N234 ervaren geluidsoverlast, zien met grote regelmaat gevaarlijke situaties en voelen zich onveilig bij het oversteken. Ook verkeer van de A27 veroorzaakt geluidsoverlast. De werkgroep Geluid en Veiligheid vraagt hier aandacht voor bij de Provincie Utrecht en gemeente De Bilt. Op deze pagina vind je meer informatie hierover.

Wil je zelf ook informatie delen of heb je een vraag? Druk dan op de knop hieronder en schrijf je bericht.

Standpunten in het kort

Geluidsoverlast moet worden teruggedrongen. Reeds beloofde geluidsschermen bij de A27 moeten snel worden geplaatst.

Veiligheid van weggebruikers, óók die van wandelaars, fietsers en ruiters op de parallelweg van de N234, moet de hoogste prioriteit krijgen.

Aanleg van stil asfalt en snelheidsbeperking tot 60km/h op de N234 zijn een stap in de goede richting en zorgt voor uitstekende doorstroming.

Werkgroep samengevat

Doel: Het voorkomen van onveilige situaties en terugdringen van overlast door toenemend verkeer.

Werkgroepleden: Anke Slob, Mirelle Kolnaar, Wim van de Meent, Izaäk Baelde, Jaap Vermeulen, Coos Godijn en Remco Krul.

Huidige status: Provincie overweegt stiller asfalt op de N234 in (uiterlijk) 2029. Nog geen uitzicht op snelheidsverlaging of plaatsing beloofde geluidsschermen.

Plan: We blijven het gesprek met Provinciale Staten en gemeente over de veiligheid en geluidsoverlast zoeken. Prioriteit zijn de snelheid op de N234 (naar 60km/h) en de beloofde geluidsschermen bij de A27.

Activiteiten werkgroep

Geluidbelasting Groenekan-Noord op kaart

13 april 2025: Op de deze kaart van de Provincie Utrecht is een indicatie van de geluidbelasting per woning te zien. De website van de provincie geeft hier de volgende toelichting bij:

“Op de kaart is de locatie van woningen en de indicatieve geluidbelasting van rijks‐, provinciale en gemeentelijke wegen weergegeven. De indicatie van de geluidbelasting is gebaseerd op verkeersramingen uit 2017. Elke stip staat voor één woning.
De blootstelling aan geluid kan, ook onder wettelijke grenswaarden, ernstige hinder en slaapverstoring veroorzaken. Bij hogere geluidniveaus kan het risico op hart‐ en vaatziekten toenemen. Ook de leerprestatie van kinderen kan negatief beïnvloed worden.

Deze kaart biedt een sterk argument voor het bepleiten van geluidbeperkende maatregelen.

Reactie op zienswijze Ontwerp Actieplan Geluid

26 februari 2025: De vereniging heeft onderstaande reactie ontvangen van de provincie op onze zienswijze. Deze reactie staat ook op pagina 29 van het document Actieplan Geluid province Utrecht.  We vinden het erg jammer dat er onzekerheid is over geluidsbeperkende maatregelen op de N234. Ook is het teleurstellend dat er niet wordt gekozen voor een integrale aanpak van de problemen. De vereniging blijft hiervoor pleiten.

“We maken enig voorbehoud over uw aanname dat de N234 binnenkort van stiller asfalt wordt voorzien. De N234 staat in de planning van groot onderhoud (een aantal jaar) na 2025 in tabel 7 in paragraaf 4.2.1. Daarin is vermeld dat voor de weg tussen HMP 0,8 en 9,6 stiller asfalt een potentiële geluidmaatregel is. De planning en prioritering na 2025 is nog niet bekend. Er is daarom nu nog geen 100% zekerheid of, waar precies en wanneer stiller asfalt zal worden toegepast. Dit is ook in paragraaf 4.2.1. toegelicht. Gezien het aantal woningen langs de weg en de geluidwaarden op de woningen is stiller asfalt een potentiële maatregel. Een jaar vóór uitvoering wordt in detail beoordeeld of en waar stiller asfalt kan worden toegepast. Naast doelmatigheid zijn er ook uitvoeringstechnische randvoorwaarden. Zo wordt stiller asfalt niet zondermeer op en nabij drukke kruisingen toegepast. Meer zekerheid kunnen we op dit moment niet geven.

De verzoeken van de indiener over weginrichting, verlaging maximumsnelheid, veiligere oversteekplaatsen en veiligere aansluitingen van ventweg en
hoofdrijbaan vraagt een integrale benadering die binnen wegprojecten valt en buiten de scope van het Actieplan geluid. Dat geldt ook voor het verzoek van indiener om contact op te nemen met Rijkswaterstaat over het genoemde geluidscherm bij de aansluiting met de A27. We nemen de onderwerpen in de zienswijze mee in het nog op te starten wegenproject van de N234.

De zienswijze leidt niet tot een wijziging van het actieplan.”

Zienswijze Ontwerp Actieplan Geluid

26 januari 2025: Medewerkers van gemeente De Bilt hebben ons geinformeerd over het Actieplan Geluid waar de provincie aan werkt. Dit plan wordt tussen 2025 en 2029 uitgevoerd en bevat op dit moment stiller asfalt voor de N234. Tot 27 januari kon iedereen, dus ook wij, hierop een zienswijze indienen. Daarom is de werkgroep op 7 januari bij elkaar gekomen om de inhoud van deze zienswijze te bepalen. De vereniging is positief over stiller asfalt op de N234. Daarnaast pleiten we voor een integrale aanpak om ook andere problemen op te lossen. We zien meer dan voldoende argumenten voor snelheidsverlaging naar 60 km/h op de hoofdweg en 30 km/h op de parallelweg. Onze zienswijze is hier te vinden.

Veiligheid en geluidsoverlast besproken met wethouder en gedeputeerde

12 juli 2024: Op woensdag 10 juli 2024 vond op het gemeentehuis van De Bilt overleg plaats tussen Gedeputeerde van Provinciale Staten André van Schie en beleidsmedewerker Derk Dohle enerzijds, en vertegenwoordigers van de kernen Westbroek, Hollandsche Rading, Groenekan en Groenekan-Noord anderzijds. Het overleg, gefaciliteerd door gemeente De Bilt (wethouder Van de Veerdonk en gebiedsmakelaar Lisa van Helden), ging over veiligheid en overlast van provinciale wegen in de gemeente, waaronder de N234 en A27. 

VGN heeft gevraagd wat de plannen zijn rondom het reduceren van de overlast van de hoofdweg N234 en het verbeteren van de veiligheid op de parallelweg, bijvoorbeeld door reductie van de snelheid, plaatsen van beloofde geluidsschermen, stil asfalt en toestaan van landbouwverkeer op de hoofdweg. Wij willen een contactpersoon bij de provincie die mandaat heeft om problemen op te lossen. Hierop gaven André van Schie en Derk Dohle de volgende reacties:

  • Een contactpersoon die direct problemen kan oplossen is er niet. Dit is niet hoe de Provincie werkt. Wensen van alle belanghebbenden worden in de tijd  verzameld en na besluitvorming worden werkzaamheden gebundeld uitgevoerd. Meestal is dit bij groot onderhoud of herinrichting.
  • Het huidige plan om de N234 tussen de gezichtslaan en de A27 op 80 km/h te houden is opgesteld na inspraak van vele belanghebbenden en kan niet zomaar worden veranderd. Er zijn wel momenten waarop het kan worden heroverwogen.
  • Bij het volgende grote onderhoud (voorlopig gepland voor 2028) kan Gelders Mengsel worden aangebracht op de hoofdweg. Oversteekplaatsen worden dan ook 60 km/h gemaakt.
  • De intentie is om de snelheid op de parallelweg te reduceren naar 30 km/h. Hiervoor zal een studie moeten worden gedaan rondom de herinrichting van deze weg (hij zal wellicht breder/anders moeten worden ingericht). Deze studie zal circa 1-2 jaar duren waarna nog prioritering en planning volgt. Dit gaat nog enkele jaren duren en is een apart project.
  • Er is geen plan om landbouwverkeer op de hoofdweg toe te staan. Dit om frontale botsingen als gevolg van inhaalacties op de hoofdrijbaan (80 km/h) te voorkomen. 

Tijdens het overleg is ook gesproken over de geluidsschermen langs de A27. Daarover meer op de pagina van de betreffende werkgroep.

Uitnodiging gesprek met gedeputeerde

12 juni 2024: Samen met bewonersverenigingen in Groenekan, Westbroek en Hollandsche Rading zijn we uitgenodigd voor een gesprek op 10 juli met de gedeputeerde van Provincie Utrecht over verkeersoverlast in het buitengebied van De Bilt. Het gesprek wordt gefaciliteerd door gemeente De Bilt en wethouder Van der Veerdonk zal er ook bij zijn.

Beleidsdocument N234

2024: Provincie Utrecht heeft een beleidsdocument gepubliceerd waaruit blijkt dat de N234 een 80 km/h weg moet blijven. In dit document wordt ook uitgelegd hoe beslist wordt wat de maximale snelheden voor verschillende provinciale wegen is. Meer info kan je hier vinden.

Werkbezoek Commisaris van de Koning

19 januari 2024: Tijdens een bezoek van de Commisaris van de Koning aan De Bilt is door de CvdK toegezegd dat een gedeputeerde en wethouder Pim van de Veerdonk (verkeer) in gesprek met VGN te gaan over de N234. Daarnaast komt er nieuwe actie van de wethouder om de beloofde geluidsschermen eindelijk te krijgen.